Бъркам в рани на обществото до като правокирам внимание за подкрепа

 

 
Рейтинг: 3.00
(284)
Начало
Граждански инициативи
БГ - абсурди
ВЗАИМОПОМОЩ - връзки към: Правозащитни институции и организации
Околна среда
факти в мъглата
Анкети
За контакти


Визитка Фото Галерия Видео

факти в мъглата / Критика на олимпийски спонсори за пасивност относно Дарфур

Критика на олимпийски спонсори за пасивност относно Дарфур
01.04.08 17:39
Защитници на човешките права отправиха обвинения срещу правителството на Судан и съответно на Китай, който купува петрол от Судан и подкрепя правителството на страната пред Съвета за сигурност на ООН, където Китай има право на вето върху всяка резолюция.
Вземи в gLOG
Вземи в gLOG
Вземи в gLOG

Критика на олимпийски спонсори за 

пасивност относно Дарфур


НЮ ЙОРК – тринадесет от деветнадесет големи корпоративни олимпийски спонсори не издържаха теста за оказване натиск върху домакина на Олимпиада ‘2008 относно подкрепата му на Судан. Най-високата оценка “С+” спечели General Electric, защото контактува Международния олимпийски комитет и изрази загриженост за Дарфур, съобщи правозащитна група от САЩ.

Никоя от компаниите не е отправила директна жалба към китайските власти, твърдят от групата „Мечта за Дафрур” (Dream for Darfur), която прекара 16 седмици – от май до октомври – в разследване на спонсорите.
От „Мечта за Дарфур” добавиха, че са подредили компаниите в категории, в зависимост от предприетите от тях стъпки в оказване влияние върху Китай или МОК, в установяване на някакъв контакт с тях, в предоставяне помощ на Дарфур, в наемане служители да се занимават с въпроса за Дарфур, и др.
Две компании – McDonalds and Adidas – спечелиха оценка “С” (най-високата оценка е “А”, бел. ред.).
„Според основните ни заключения, големите корпорации, спонсори на Олимпийските игри, стават своеобразни безмълвни съучастници на китайското правителство в подкрепата му на геноцидa”, каза Елън Фройденхайм (Ellen Freudenheim), която участва в изследователската дейност на проекта.
Coca-Cola, Johnson & Johnson и UPS получиха оценка “D”.
А 13 фирми бяха оценени с “F” (най-ниската оценка, бел. ред.) поради пасивност. Те са: Atos Origin, Lenovo, Manulife, Panasonic, Samsung, Swatch, Anheuser-Busch, BHP Billiton, Eastman Kodak, Microsoft, Staples, Visa и Volkswagen.
Никоя от компаниите не се е свързала с китайското правителство, за което щеше да получи 25 от общо 100-те точки в теста. Според Фройденхайм е възможно някои от компаниите да не желаят да разкриват публично установяването на контакт с китайските власти.
„Може да са казали нещо на някого, докато са играли голф, а може и нищо да не са казали”, допълни тя.
Насилието в Дарфур, Судан, е довело до смъртта на близо 200 000 души и е принудило около 2.5 милиона души да напуснат домовете си през последните четири години.
След като най-вече не-арабски въстаници нарамиха оръжието в началото на 2003 г., обвинявайки Хартум, че пренебрегва техния сух, безплоден регион, този район бе атакуван с грабежи, изнасилвания, убийства и правителствени бомбардировки.
Защитници на човешките права отправиха обвинения срещу правителството на Судан и съответно на Китай, който купува петрол от Судан и подкрепя правителството на страната пред Съвета за сигурност на ООН, където Китай има право на вето върху всяка резолюция.
„Хартум нямаше да може да вири носа си пред цялата международна общност и ООН, ако не знаеше, че има подкрепата на Китай”, заяви по време на пресконференция актрисата Миа Фароу, активист за Дарфур.
Хартум заклейми водените от Запада кампании като враждебен опит за преувеличаване на кризата.
Олимпийските игри започват на 8 август.

 

Ангела Меркел каза "Не" на Олимпиадата в Пекин


 Германският канцлер Ангела Меркел стана първият световен лидер, който заяви, че няма да присъства на Олимпийските игри в Пекин през август, съобщи МИГнюз.


 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0907