Бъркам в рани на обществото до като правокирам внимание за подкрепа

 

 
Рейтинг: 3.00
(284)
Начало
Граждански инициативи
БГ - абсурди
ВЗАИМОПОМОЩ - връзки към: Правозащитни институции и организации
Околна среда
факти в мъглата
Анкети
За контакти


Визитка Фото Галерия Видео

факти в мъглата / КЪДЕ ЩЕ НИ ОТВЕДЕ ЕВОЛЮЦИЯТА

КЪДЕ ЩЕ НИ ОТВЕДЕ ЕВОЛЮЦИЯТА
17.01.09 19:38
Какъв ще стане човекът в бъдещето? Колко висок? Колко години ще живее? Какви способности ще притежава?... Доскоро само писателите-фантасти си позволяваха да обсъждат сериозно тази тема. Но на тях това им е работата: да създават нови светове, други реалности, да пътешестват в бъдещето...
Вземи в gLOG
Какъв ще стане човекът в бъдещето? Колко висок? Колко години ще живее? Какви способности ще притежава?... Доскоро само писателите-фантасти си позволяваха да обсъждат сериозно тази тема. Но на тях това им е работата: да създават нови светове, други реалности, да пътешестват в бъдещето... 


Но вече и учените нямат нищо против да по размишляват на темата за бъдещето на човека и понякога тяхната научно обоснована фантазия се оказва много по-богата от тази на писателите. А най-удивителното е, че прогнозите на учените най-вероятно ще се сбъднат...

МАШИНАТА НА ВРЕМЕТО

Пръв се осмелил да си представи бъдещето на земляните световноизвестният писател Хърбърт Уелс. През 1895 година в романа си "Машината на времето" писателят изпраща своя герой в далечната 802701 година. И там потресеният пътешественик вижда човечеството разделено на две класи: елои - малки красиви безделници, живеещи на повърхността на планетата, и морлоци - същества, паднали до животинско ниво, чиято съдба е да обитават дълбините на земята. За елоите авторът пише: "Аз втренчено разглеждах изящните им фигурки, напомнящи порцеланови статуетки. Късите им коси бяха еднакво накъдрени, на лицето им не се виждаше и най-малкият признак от окосмяване, ушите им бяха удивително малки". Що се отнася до морлоците, то пътешественикът е потресен, когато вижда "малкото маймуноподобно същество, то беше мръсно бяло и имаше странни, големи сиво-червени очи; главата и гърбът му бяха покрити със светла козина. Това същество също беше човек"...

Навремето романът "Машината на времето" разтърсва въображението на читателите. Каква смела фантазия! Какъв полет на мисълта? 


Повечето почитатели на творчеството на Уелс смятат, че картината на бъдещето, създадена от писателя, едва ли някога ще се превърне в реалност. Но ето че не минават и 111 години и през ноември 2006 година водещият учен в областта на еволюционната теория Оливър Кари от Лондонското училище по икономика изказва сензационна хипотеза: след около приблизително три хиляди години човечеството ще се раздели на два вида - гиганти и джуджета. Защо това ще стане възможно? Причините са няколко. Първо, поради влошаване на екологичната обстановка с всеки изминал ден гениите мутации в човечеството стават неизбежни. Второ, окончателно ще изчезне естественият отбор - макар и нехуманен,но необходим за запазване здравето на нацията. Днес, благодарение на успехите на медицината, оцеляват дори хората, които преди не биха имали никаква надежда да достигнат до полова зрелост. От една страна, това радва. Но от друга, помислете: нали по този начин се наследяват и укрепват всички биологични дефекти, което в крайна сметка води до израждане на значителни групи хора. Това ще доведе до генетично неравенство, заради което населението на планетата ще се раздели на "здрави" и "болни''. И ако първият вид ще прогресира в своето развитие, то вторият, обратно, ще деградира.

По-нататъшните изводи на Оливър Кари са направо смайващи. Развитието на човешката раса ще достигне своя пик, но това ще стане едва след 100 хиляди години. Тогава на Земята ще господстват потомците на генетически висшата класа homo sapiens - истински супер хора с двуметров ръст, стройни, здрави, привлекателни, интелигентни и творчески. Цветът на кожата при всички ще е еднакъв -ще стане светлокафяв. Продължителността на живота ще достигне 120 години. Добри новини? В общи линии да, но не забравяйте, че едновременно с тези супер хора на Земята ще обитават и потомците на "нисшата класа" - ниски, уродливи и глупави човекоподобни същества, напомнящи приказните гоблини. Едва ли ще успеят да съжителстват безконфликтно.

СЛАБ И БЕЗ ЗЪБИ

Други учени - и те са болшинство - са по-предпазливи в своите прогнози относно еволюцията на човека. Разбира се, казват те, измененията в облика на нашия далечен потомък ще са налице, но те няма да са така радикални.

Според професора от Института по биофизика на Руската академия на науките, доктора на медицинските науки Николай Сафонов, цветът на кожата на хората забележимо ще потъмнее, а очите им ще се раздалечат. Тази метаморфоза е свързана с това, че европейците по раждаемост изостават от азиатците и африканците. Днес в европейските страни рядко едно семейство възпитава 3-4 деца. Днешната норма е едно, по-рядко две деца. В развиващите се азиатски и африкански страни жените раждат по 7-8 деца. Прирастът на монголоидното и негроидното население не предизвиква удивление. Смесването на кръвта става неизбежно. Прекрасна илюстрация за това са съвременните италианци. От синеоките и светло-кожи жители на Римската империя практически не е останал никой - те забележимо са "коригирани" от южните народности.

Освен това според мнението на Николай Сафонов мускулната маса на човека с времето значително ще намалее, тъй като физическите натоварвания ще бъдат заменени от машини, а на ръцете ще останат само по три пръста с две фаланги - това ще се окаже напълно достатъчно за работа, която не изисква голямо напрежение и сили. Безименният и малкото кутре, които са били необходими на нашите предци, за да държат копието или меча, ще отмрат поради това, че няма да са необходими. Ние и днес държим химикалките, вилиците и лъжиците с три пръста.

Свои щрихи към портрета на човека на бъдещето внесли и немските учени. Според техните прогнози сегашната голяма уста на homo sapiens ще стане много по-малка, тъй като основна храна ще е фаст-фудът от тубички - поздрав от космонавтите. При това ще намалее не само устата, но и броят на зъбите, които дори напълно ще изчезнат. Следователно ще се промени и строежът на челюстта. Във всеки случай сексапилните мачо с волеви брадички ще потънат в забрава.

ПЛЕШИВОТО УТРЕ

Не е особено светла и прогнозата на френските учени: жителите на страната на модата и красотата предсказват тотално... оплешивяване. Косите според тях са атавизъм, от който няма никаква полза. Те не изпълняват никаква друга, освен естетична функция. А това, което не се използва от организма, постепенно отмира. Първо ще изчезнат космите в подмишниците и в областта на брадата, след това ще заблестят черепите, а последна ще отпадне растителността в слабините. Не е изключено индустрията за красота да се изхитри, като организира конкурси от типа "чий череп е по-гладът (по-кръгъл или по-блестящ)".

При това френските учени смятат, че човекът на бъдещето ще престане да различава миризми. А това означава, че ще изчезнат - о, ужас! - парфюмите (още един удар по модата и красотата). Дори днес обонянието ни е много по-слабо от това на нашите предци. Причината? Според данни на френските изследователи 72 % от гените, отговарящи за обонянието, са подложени на необратима мутация. Особено зле различават миризми жителите на мегаполиси-те: хромозомният набор на гражданите съществено се отличава от този на жителите в селските местности.

И така, получи се тъмнокож, много висок и слаб човек, без зъби, лишен от способността да различава аромати. Симпатяга? По-скоро не, отколкото да. Но учените не смятат да подслаждат горчивия хап. Полски антрополози например установили, че броят на кръглоглавите хора се увеличава, а на яйцеглавите намалява. Затова е напълно възможно след хиляди години човешката глава да стане абсолютно кръгла. При това лицевата част на черепа ще се лиши от носовите и междучелюстните кости. Лицето на човека ще стане по-малко от сега и със сигурност няма да може да се нарече красиво: почти вертикално чело, гладки над очни дъги, малък нос - едва ли не само две дупчици, големи устни, зад които липсват зъби.

Съществено ще се промени и скелетът на бъдещия човек: тазовите кости ще се повдигнат нагоре, 'големината и броят на ребрата ще намалеят, гръдният кош също ще стане по-малък. Може би ще се съкрати броят на гръбначните прешлени и ще изчезнат ключиците. Всичко това са последствия от нищожно малкото физическо натоварване: хората ще станат толкова зависими от технологията, че ще няма да им се налага да прилагат каквито и да било телесни усилия. Така че по улиците ще се разхождат доста хилави същества, високи не повече от метър и половина. Напомня ли ви на някого? Малко телце, огромна глава, къси ръчички и крачета? Пред вас е портретът на класически извънземен...

ТЪМНОКОЖ И КРИВОГЛЕД, НО ЗАТОВА ПЪК ЕКСТРАСЕНС!

Впрочем не всичко е така еднозначно зле. Учените, занимаващи се с проблема за еволюцията на човека, са уверени, че придобивайки нови анатомични особености, homo sapiens ще получи и нови способности в областта на висшата нервна дейност.

Така например известният руски изследовател на аномални явления Юрий Фомин е уверен, че новият биологически вид ще се откаже от използването на речта. Вербалният контакт е доста неефективен: възможностите му не превишават 500 - 700 бита в секунда, а нашият мозък е способен да преработва от порядъка на 4 милиарда и повече бита в секунда. С други думи, ние не получаваме информацията, която можем да използваме. В бъдеще у човека ще започне да се развиват екстрасензорни способности и в резултат той ще придобие възможността да обменя информация телепатично, т. е. във вид на образи. При това ще стане невъзможна измамата, защото мислите на всеки човек ще престанат да бъдат тайна за другите.

В резултат ще се появи един вид "мислен Интернет" и хората няма да имат друга възможност, освен да станат по-добри: те ще са принудени да имат чисти помисли и всичките им лоши мисли и недобри намерения ще станат очевидни за околните. С една дума – благодат...

СЕКС С АНДРОИД

Накрая, ще претърпи редица съществени изменения и сексуалният живот на бъдещите хора. Сега сексолозите наброяват повече от десет вида секс, сред които са и добрият стар полов акт в името на продължение на рода, и сексът за удоволствие, и дори сексът за престиж. В същото време според прогнозите на изследователите наближава времето, когато хората ще престанат да се нуждаят от друг човек като сексуален партньор: робототехниката ще помогне на човечеството да достига оргазъм. Андроидите - чувствени и нежни роботи, при това както за мъже, така и за жени, -ще осъществяват всички сексуални желания на обикновения човек: предполага се, че роботите не е задължително да имат човекоподобна форма, а това ще позволи да се реализират всякакви сексуални фантазии.

Ние, днешните хора, няма да видим това, но нашите пра пра пра внуци може би ще заварят общество, лишено от предразсъдъци и прекрасно справящо се без "традиционните ценности". Ще господства чистият разум. Този, които пожелае секс и само секс, ще го прави, без да претендира за брачни отношения. Този, който мечтае за голямата любов, ще намери за това подходящ обект и ще се упива от чувствата си, без да се тормози за семейство и деца. Този, който пожелае да има деца, ще се ръководи от стремежа да получи здраво потомство, като измести на заден план любовта. И едното, и другото, и третото ще са абсолютна норма в бъдещото общество. По принцип в известна степен този модел действа и сега. Ние ставаме прагматици и когато вземаме дадено решение, все по-често се ръководим от здравия смисъл, а не от чувства и емоции. Логиката ни подсказва, че така е по-правилно. Не е изключено обаче същата тази логика, която се грижи за здравето на бъдещите поколения, да подскаже на хората да се откажат от традиционния начин за продължаване на рода: в края на краищата науката не стои на място, при това в лабораторията всичко е чисто и много по-безопасно. В резултат, според мнението на международна група учени, необходимостта от полови актове с цел създаване на дете ще отпадне и в бъдеще човечеството ще може да извърши немислим по-рано еволюционен скок, в резултат на който на Земята ще се появят хора от средния пол...

Всички настоящи прогнози са основани на естествената еволюция на homo sapiens и не вземат под внимание възможностите на генното инженерство. В същото време нейните корективи вероятно коренно ще променят облика на човека на бъдещето. Кой знае, може пък, въоръжен с последните постижения на научната мисъл, всеки жител на Земята ще може да избира конфигурацията на собственото си тяло приблизително така, както сега си избираме вратовръзка или панталон. Глупости, измислици?! Може би. Но полетите в Космоса също неотдавна изглеждаха фантастика...
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0776