Бъркам в рани на обществото до като правокирам внимание за подкрепа

 

 
Рейтинг: 3.00
(284)
Начало
Граждански инициативи
БГ - абсурди
ВЗАИМОПОМОЩ - връзки към: Правозащитни институции и организации
Околна среда
факти в мъглата
Анкети
За контакти


Визитка Фото Галерия Видео

факти в мъглата / Истина или мираж е действителността за мафията в България ?!?!

Истина или мираж е действителността за мафията в България ?!?!
03.03.09 00:43
Вземи в gLOG
Вземи в gLOG
Вземи в gLOG
Истината на кратко от Георги Стоев - човекът от мафията, който захранваше историите на Христо Калчев с информация от ъндърграунда

Наркобосът Поли бил дипломиран поп, вярвал, че има 9 живота и че ще умре на 40 години

Преди 6 години, на 9 март един от основателите на СИК и ВИС-2 и сочен като най-жестокия бос от подземния свят - Поли Пантев, е разстрелян показно на карибския остров Аруба. В оживеното фоайе на луксозния хотел “Сонеста” той е гръмнат с 4 куршума в главата пред погледите на десетки гости, докато чака на рецепцията. Малко преди това наема стая №1545 със съпругата си Петя Трайкова.
Пикантни тайни от тъмното битие на този бос разкрива Георги Стоев, информатор на покойния автор на вулгарни романи Христо Калчев и пряк свидетел в създаването на ВИС и СИК. Той е посветен в част от заверите на наемните убийци, жертвите и организаторите на поръчковите разстрели у нас, разпределението на наркопазара и безкрайните войни в подземния свят. За някои от тях разказва в книгите си “ВИС” и “СИК”.


- Преди 6 години на 9 март Поли Пантев бе застрелян, докато си почива в баровския хотел "Сонеста". Най-тиражираната версия беше, че е отмъкнал 600 килограма кокаин от международен наркоканал и колумбийската мафия му е видяла сметката.
- Тази версия е нереална. За първи път ще разкажа единствената достоверна версия, защото вестникът ви пише доста смело за тези неща. Смешно е да се мисли, че колумбийците ще дойдат дотук, за да стрелят с гранатомет по Поли, какъвто опит имаше.

- За 600 килограма кокаин защо не?
- Истината е, че Поли не умря заради този кокаин, а заради интриги.

- Пратката обаче мистериозно изчезва. Какво се случва с нея?
- Беше в един склад до Благоевград и оттам се разпредели между Кирчо - Буята, който мистериозно изчезна и Мето Илиенски. Поли беше набеденият виновник.

- Преди това обаче оцелява при стрелба с гранатомет близо до софийския зоопарк. Спасява го само това, че се вози в брониран джип със стъкла като на спецчастите.
- Най-интересното е, че Поли беше успял да открие човека, който се опита да го взриви с гранатомета - Иван-Кубето. Поли се беше сетил, че наблизо има търговски център и когато стрелците са хукнали да бягат, камерите са ги заснели. Лицата им не се виждат, защото са били с шапки, но се вижда номерът на Ауди-то им. Оказва се, че колата е на служител на Националната служба за охрана. Викат на разпит служителя, но става ясно, че човекът е дал колата си на двама приятели, които искали да ходят за риба.

- С "Ауди" за риба?
- Е, тя не е била някаква скъпарска кола. Поли обаче беше много учуден, защото тези двамата негови приятели държаха паркинг, който им беше даден от Мето Илиенски. Поли се беше усъмнил в Мето, но направи проучване и разбра, че са близки на бай Миле. Така се потвърди версията, че Фибъра е завъртял интригата, за да отърве кожата. Поли го беше хванал в един бар и го беше натупал. В началото на 90-те години много популярен беше един борец, Фибъра му беше прякора. Приятел беше на Жоро Илиев и се мотаеше около него. Обвиниха го в едно убийство - прерязал гърлото с нож на един мъж в някакъв подлез. Покри се в Бразилия, а Поли изчисти нещата около него тук. Фибъра лъжеше, че има връзки в Бразилия, но лъжеше, защото беше абсолютно пропаднал. Поли беше пратил едни много силни витамини "Кобидък" да ги продаде там и не стига, че се набута с пари, не видя печалба от тях, ами и витамините се загубиха някъде по трасето. На всичкото отгоре, за да се спаси, Фибъра отива при покойния бай Миле и му казва, че Поли му е поръчал да го убие. Имаше една обща параноя, че около Поли винаги е много опасно и има напрежение. Никой не знаеше има ли колумбийци, няма ли, ще дойде ли някой да си отмъщава или не. Нещо, което май не се знаеше досега е, че Фибъра е имал среща с Поли на остров Аруба, само че в друг хотел. Вероятно Фибъра го посочва на евентуалните килъри. Хора на Поли бяха надушили, че Фибъра е предател и само един ден закъсняха, за да го предупредят.

- Местни детективи от острова, които влизат във връзка с нашите служби също нищят случая. Защо въпреки блокадата на острова убиецът не е разкрит?
- Двама са били убийците, но по-важни са поръчителите. На тези острови не стават престъпления затова и детективите им са толкова подготвени.

- А защо ковчегът на богат човек като Поли Пантев е докаран на държавни разноски?
- 10 000 долара струваше пренасянето на тялото му от острова до България. Поли често казваше: "Аз ще живея 40 години". Убиха го на 39. Вярваше в някакво поверие, защото ремонтирал гроба на дядо си , на който беше кръстен и после се сети, че гроб не се ремонтира. Веднъж Поли ми каза: "Сключих сделка с дявола. Тогава дяволът ми подари този пръстен" и ми показа златен пръстен с брилянт. Дяволът му обещал 9 живота.

- А кой е имал предвид под дявола?
- Никога не ми каза. После на една нова година в неговата дискотека "Алкатрас" ми подари този пръстен. На 12 човека даде по един пръстен и плик с пари. Каза: "Сега всички сте свързани с дявола". От суеверие не го нося, но го снимах за корицата на книгите си за ВИС. Веднъж Поли беше видял бай Миле до Японския хотел и крещеше по мегафона: "Бай Миле, още 7 живота ми остават."

- С какво се занимаваше Поли преди 10-ти ноември?
- Беше завършил Духовната семинария. Беше силно набожен.

- Работил ли е като свещеник?
- Не. Бяха се осуетили плановете му. Бащата на Поли беше известен учен и изобретател и от него беше наследил интелекта. Поли беше много буен и непокорен и според мен страдаше от синдрома на джуджетата. Понеже беше дребен мъж, обаче с характер и явно са го потискали като малък. Това го тласка по-късно да влезе в магураджийските среди - чейнчаджии, тарикати, които правеха врътките с "кукли", нумизмати...Занимаваше се с тези неща под протекцията на по-старите в бранша. Но той по начало не беше човек, на когото тези неща му допадаха. В смисъл, че мразеше дребни джебчийски истории. Търсеше нещо голямо.

- Дали причината за неговите комплекси е в истинското му име - Пантю Тотев Пантев?
- Да, в училище са го подигравали много заради това име. Не си го харесваше и затова му викахме Поли. Още в края на 80-те години беше заминал за Чехия и Унгария заедно с много други хора. Сред тях беше и Васил Илиев, Маджо и там въртяха същите далавери като на Магурата. Имали са и покер-машинки по кафенета, а у нас такива още нямаше. Точно в Унгария бяха първите сблъсъци на Поли с Иво Карамански.

- Карамански нали с кражби на коли се е занимавал?
- Да, но всички джебчии работеха за него. Тези, които си съществуваха и по соцвреме, след това се прехвърлиха в чужбина под протекцията на Карамански. Беше изключително брутален към тях. Прибираше им паспортите, за да не могат да се върнат. Карамански веднъж беше запалил един. Половинчато ги плашеше. Карамански беше истинският им бос. С Поли не се харесваха още от времето в Чехия и Унгария. После Поли се беше забъркал в по-сериозни неща в Унгария и беше отишъл в Германия. Казваше, че е лежал 2 години в затвора. Така и не се разбра за какво точно. Върна се в България без всякакви пари. Каквото беше събрал в Чехия и Унгария беше изчезнало заради влизането му в затвора. Когато ВИС още го нямаше, Поли създаде такава бригада. Той беше от мислещите хора. Превърна бригадата в охранителна фирма, за да не бъде нелегална. Отиват в някое заведение и казват: "Добър вечер, ние сме фирма за охрана." Така беше набрал доста обекти и беше нещо като охранителен бос. После имаше един случай, който го тласна да изчезне в Сърбия. Беше се сблъскал с един руснаци. Единият даже беше някакъв известен руски престъпник от волгодонската мафия, много популярна в Русия. Бяха ходили да рекетират един от обектите, които Поли охраняваше. Затова им беше сблъсъкът. После единия го намериха убит и обвиниха Поли. Нямаше доказателства, че е виновен той. А пък имаше и още един случай. Бившият мъж на сестра му - свещеник Тотю Петров, беше много популярен по онова време понеже беше шеф на Християндемократическата партия. Завлече семейството на Поли с пари и после подаде жалба, че Поли го изнудва, а всъщност Поли си искаше парите. Работата стигна до много високо ниво. Поли изчезна в Сърбия за една година, докато свалят обвиненията от него. Когато се върна, беше напълно забравен, а нещата вече се бяха преструктурирали. Беше загубил всякакви позиции, а беше един от най-известните хора от ъндърграунда. Изведнъж се оказа забравен от всички. Имаше я фирмата му АЯКС, която после се превърна в СИК, а той е никъде.

- И как си намери място?
- Беше много способен. Повъртя се малко в размишления, а точно тогава лицензът на ВИС беше отнет и Поли улучи момента. С Васил Илиев създадоха ВИС-2 и отвориха офиса на "Витошка", в който Поли влезе като изпълнителен директор. Поли направи Киро Щерев-Турука шеф на офиса си.

- Кой е Турука?
- Известен човек от улицата, не цепеше басма на никого. Веднъж Васил Илиев обвини Турука, че му е откраднал 100 000 долара. Дали е истина, или не е до ден- днешен не знам, но Васил често казваше: "Мразя дъртите тарикати" и ги подлагаше на тормоз. Поли защити Турука и напусна офиса на ВИС-2. Веднъж беше събрал хората си до Южния парк, а там беше офисът на "ВАИ-Холдинг". Започнаха да замерват джипа на Васил Илиев със снежни топки. Васил се ядоса и прати хора да ги сплашат и въпреки че бяха три пъти повече от тях, хората на Васил Илиев му казаха, че не можели да се оправят с тях, защото били много повече. Беше ги страх. Поли беше по-близък с брат му Жоро Илиев, а по онова време двамата братя не се разбираха. Висаджиите мразеха Поли, защото беше много близък с Васил. Дискотека "Алкатрас" в Студентския град беше на Поли и там Васил Илиев прати Маймуняка и Ники-Близнака да преговарят с Поли да се върне. Той обаче правеше някакви демонстрации и нямаше нужда от протекции. Искаше сам да се върне. В дискотеката на Поли един от хората на Маймуняка скочи да бие човек на Поли и случайно беше бутнал и Поли. Хората му го пребиха, а Васил Илиев си помисли, че Поли му прави някаква провокация с този бой.

- Едно от хобитата на Поли са били хубавите коли. Любимата му е била брониран джип "Мерцедес". В него той оцелява след атаката с гранатомета. След убийството на Поли "Мерцедесът" минава в ръцете на един от братята Пехливанови - Георги. Вярно ли е, че в гангстерския свят се счита за знаков фактът кой ще вземе любимия автомобил на покойния бос, защото това показва кой е новият му наследник?
- Вярно е. Част от охраната на Поли след смъртта му работеше при Георги Пехливанов. Когато стрелят по Пехливанов, някои от момчетата са в същия джип и за година два пъти се стреля по тях в един и същи джип. И нещо, което е още по-странно - едно от момчетата при първата стрелба е седяло до Поли, а при втората - до Пехливанов. По ирония на съдбата същата вечер, когато оцелява, той катастрофира и умира.

- Явно джипът е много каръшки.
- Има и още една история. След неуспешния атентат срещу Пехливанов "Мерцедес"-а го купи Кирчо Малкия и взе, че изчезна безследно. Поли беше поръчал този джип специално в Германия. Струваше 550 000 марки. Имаше най-високата 7 степен на бронировка, а гумите му отвътре бяха с обръчи и дори простреляни можеха да издържат поне 150 километра. Поли беше пратил хора в Германия, за да вземат джипа и питали каква е гаранцията, че може да издържи на всякакви атаки. Интересували се някой тествал ли го е, а германците отговорили: "Само руснаците". Доста скъпо излиза да пробваш дали издържа, защото стъклата се чупят, макар че куршумите остават в тях, но всичко по джипа после трябва да се прави отново, а това струва доста пари.

- Не е тайна, че НСБОП има контакти и агентура в престъпния свят. Вярно ли е, че Поли е бил агент?
- Винаги правеше проверки за доносници, обаче като се нашмъркаше или напиеше говореше, че само президентът е над него. Казваше, че шефовете на служби работят с него.

- Кой наследи Поли Пантев?
- Никой. Неговите структури преминаха в ръцете на Мето Илиенски, а легалният му бизнес се сгромоляса. Има и една интересна история. Беше изпратил сестра си да изтегли 3 милиона марки от една банка. Странното беше, че тя не отива с неговата охрана, а взема три сака и тръгва сама. В градинката до банката изскача някакъв и й дръпва единия сак с 500 000 марки. Интересно е защо не другите два, в които има 2 милиона и половина.

- Възможно ли е да е инсценирала кражбата и да е прибрала парите?
- Бяха обявили награда от 50 000 марки за някой очевидец. Поли предположи, че мъжът й я е навил да вземат парите. Имаше страшно доверие на сестра си. Всичко беше на нейно име.

- Запознат си с цялото житие-битие на Поли Пантев. Имали ли сте общ бизнес с него?
- Да. Бяхме съдружници с Поли в бар "Дилано". После го взех под наем и инвестирах доста в него. Стана стриптийз-бар. Една вечер Поли пристигна да ме види и много си хареса една от стриптийзьорките. Беше дошла от бар "Самодиви", защото й предложих по-добри условия. Танцьорката е известната певица Светла Иванова. Имаше певец, който пееше, а момичетата танцуваха. Странно защо не ми беше казала, че пее? Другите танцьорки често хващаха микрофона и пееха, а тя никога не го правеше. Беше много скромно и притеснително момиче. Тя е от казанлъшкото село Крън. В София беше дошла с гаджето си, който беше военен. Живееха в някакви общежития в кв. “Левски”. Докато другите заработваха страшни пари от консумация, тя изкарваше пари само от танците. Нея никой не я канеше, защото другите момичета бяха доста грозноватички, а по принцип мъжете се комплексират от красиви жени. Не смееха да я поканят. Поли много я хареса. Пита ме:”Колко струва?” Казах му, че не е проститутка. Това всъщност беше предпоследният път, когато го видях жив. Разсърди ми се, че я запознах с един друг мой приятел, с който тя излизаше дълго време. Каза ми: “Значи за други хора може, а за мен не.” После Светла замина за Финландия, а когато се върна, отпраши за морето.
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1033